Comoara de lângă București insuficient exploatată de români. Izvoarele geotermale de aici ar putea rezolva chiar și o parte din problemele termoficării în Capitală

de: Iulia Kelt
23 12. 2023

România, un veritabil paradis al apelor termale și minerale, găzduiește în adâncurile nordului Bucureștiului și al județului Ilfov un rezervor impresionant de ape geotermale, însă puțini sunt cei care știu despre asta.

Vezi și: Descoperirea din adâncuri, unică în România. Comoara găsită de cercetători în Vrancea

Izvoarele geortermale din România care au rămas, în mare măsură, neexplorate

Acest izvor bogat de resurse termale, care reprezintă aproximativ o treime din totalul celor europene, a rămas încă în mare măsură neexploatat, în ciuda faptului că ar putea revoluționa întreaga zonă și ar avea potențialul de a rezolva problemele legate de termoficare.

Deși începuturile explorării acestor surse termale datează încă din anii ’80, până în prezent puține inițiative au fost implementate în vederea valorificării acestui bogat rezervor. În prezent, doar câteva entități au îndrăznit să se folosească de această resursă cu adevărat valoroasă.

De exemplu, Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” din Balotești utilizează apa geotermală pentru încălzire, iar o companie austriacă a construit Therme, un complex de spa de dimensiuni impresionante, folosind apele geotermale din zonă.

În ciuda acestor inițiative izolate, potențialul enorm al acestor resurse nu a fost încă exploatat în totalitate. Apele termale din nordul Capitalei și din județul Ilfov sunt remarcabile prin generozitatea lor, depășind chiar și alte surse similare din regiuni precum Bihor sau Valea Oltului.

Vezi și: Satul din România construit pe o adevărată comoară. Localnicii se tem de tezaur, spunând că este al „necuratului”

Ce se știe despre aceste izvoare

Rezervorul geotermal acoperă o suprafață considerabilă de 300 de kilometri pătrați și se evidențiază prin temperaturi care variază între 58 și 84 de grade Celsius, o adevărată comoară pentru regiune.

De-a lungul timpului, au fost forate 24 de sonde în această zonă, dintre care 18 produc apă geotermală, cu debite impresionante cuprinse între 22 și 35 de litri pe secundă.

Deși, așa cum am menționat anterior, există câteva proiecte, cum ar fi Therme, care reprezintă unul dintre cele mai ample centre de wellness din Europa, pașii spre exploatarea integrală și integrarea acestor resurse în infrastructura zonelor din nordul Bucureștiului și al județului Ilfov sunt încă minimali.

Vezi și: Comoara fabuloasă descoperită într-o pădure din România: 5000 de monede ”prinse” cu un detector de metale, ce se întâmplă cu banii